prąd
lola456: Fizyka
Dodałam już post na forum z fizyką, ale podejrzewam że tam zagląda mniej osób, dlatego jeżeli
ktoś czuje się na siłach, to czy mogłabym prosić o podrzucenie pomysłu/rozwiązania do tamtego
zadania?
Męczę się z nim już jakiś czas i nic mi nie wychodzi
http://fizyka.pisz.pl/forum/6541.html
18 maj 20:49
annabb: wpisz w google zamiana trójkąt gwiazda
18 maj 20:57
jc:

U
1/R
1+U
2/R
2=I
(U−U
1)/R
4 + (U
2−U
1)/R
3 − U
1/R
1=0
(U−U
2)/R
5 + (U
1−U
2)/R
3 − U
2/R
2=0
U
1+U
2/2=I
(13−U
1) + (U
2−U
1) − U
1=0
(13−U
2) + (U
1−U
2)− U
2/2=0
3U
1−U
2=13
5U
2−2U
1=26
U
1=7, U
2=8 i możesz liczyć dowolny prąd, np. I=11 (to prąd płynący ze źródła).
18 maj 21:08
lola456: Jejku dziękuję bardzo... Nie wiedziałam, że coś takiego wgl istnieje, bo nie było na wykładzie
niestety.
Dziękuję i pozdrawiam.
18 maj 21:13
lola456: Bardzo dziękuję jc !
18 maj 21:15