Określ do jakiego zbioru należy liczba b.
Lunatyk: Jeżeli wtedy i tylko wtedy wierzchołek paraboli znajduje się pod osią OX.
f(x)=(−4x2)+bx−4
18 maj 19:36
PW: A mógłbyś zadać pytanie w normalnej czystej mowie polskiej?
18 maj 20:04
janek191:
| | b2 | | b2 | |
q = f(p) = − 4* |
| + |
| − 4 < 0 |
| | 64 | | 64 | |
18 maj 20:04
Lunatyk: PW takie było w zbiorze zadań, chyba że chodzi o to żeby zamiast kropki między b a jeżeli był
przecinek.
18 maj 20:14
Lunatyk: Janek nie rozumiem drugiej części :c
18 maj 20:15
PW: Wyrzuć ten zbiór zadań.
18 maj 20:17
Lunatyk: A oki już załapałam dzięki ^^
18 maj 20:18
janek191:

Aby wierzchołek W = ( p, q) leżał pod osią OX, to musi być q < 0.
Patrz na rysunek.
18 maj 20:19
Lunatyk: <3 jeszcze raz dzięki
18 maj 20:22
janek191:
Ile wyszło?
b ∊ ( , )
18 maj 20:23