wykaz ze
Ania: Wykaż, że w każdym trójkącie iloraz kwadratu sumy długości trzech jego boków przez sumę
kwadratów długości tych boków jest większy niż 4/3.
18 maj 18:01
PW: Próbowałaś zastosować twierdzenie sinusów i zadaną nierówność zastąpić w ten sposób
nierównością trygonometryczną?
18 maj 18:52
ABC:
to teraz ja może coś z cyklu " jak mam na to wpaść "

niech a,b,c boki − bez zmniejszenia ogólności rozważań przyjmuję że c −jeden z najdłuższych
boków ( jeśli są dwa lub trzy najdłuższe)
wtedy mamy:
| (a+b+c)2 | | (a+b+c)2 | | (c+c)2 | | 4 | |
| ≥ |
| >(nier.trójkąta) |
| = |
| |
| a2+b2+c2 | | 3c2 | | 3c2 | | 3 | |
18 maj 19:03
PW: Myślałem, że
Ania wykona jakąś próbę samodzielną (choćby zakończoną stwierdzeniem "to jest
jeszcze trudniejsze niż nierówność podana w zadaniu"), ale skoro z cyklu, to niech ma
gotowca.
18 maj 19:19
Ania: probowałam dosłownie wszystkich przeksztalcen z tw cosinusow i sinusow i kotłowalam sie wcoraz
ciezsze wyrazenia
kurcze, spotkałam sie juz z takim rozwiazaniem na innych stronach ale nie moge zrozumiec czemu
tak
moglabym prosic o jakies slowa objasnienia, ogromnie wdzieczna bede
18 maj 21:49
Ania: juz sie troche poddalam co do ogarniecia tego zadania
18 maj 21:49
ABC:
tak sobie teraz pomyślałem że można poprawić to szacowanie :
| a2+b2+c2+2ab+2bc+2ac | | 2ab+2bc+2ac | |
| =1+ |
| = |
| a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | |
| | a(b+c)+b(a+c)+c(b+a) | | aa+bb+cc | |
1+ |
| >1+ |
| =2 |
| | a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | |
i tej dwójki już chyba nie da się ulepszyć
18 maj 22:20