geometria analityczna
salamandra: Punkt A=(9,1) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu 60. Przekątna BD zawiera się w prostej l o
równaniu 2x−y−7=0. Wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
1) y=2x−7
prostopadła do niej (AC): (przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym)
a*a1=−1
A=(9,1)
2) punkt przecięcia dwóch prostych (przekątnych) wyznaczy środek okręgu wpisanego.
5x=25
x=5
S=(5,3)
3) punkt C leży na prostej AC
|AS|
2=(5−9)
2+(3−1)
2=16+4=20
|AS|
2=20
|CS|
2=20 (bo przekątne w rombie się połowią, więc AS=CS)
| 1 | | 11 | |
20=(5−x)2+(3+ |
| x− |
| )2 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 5 | | 25 | |
20=25−10x+x2+ |
| x2− |
| x+ |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | |
| 25 | | 5 | | 25 | |
0=5− |
| x+ |
| x2+ |
| / *4 |
| 2 | | 4 | | 4 | |
0=20−50x+5x
2+25
0=5x
2−50x+45
0=x
2−10x+9
Δ=64
x1=1
x2=9 <−−− współrzędne A
C=(1,5)
3) B=(x,2x−7)
f=6
√5
|BS|
2=(5−x)
2+(3−2x+7)
2
45=25−10x+x
2+(10−2x)
2
45=25−10x+x
2+100−40x+4x
2
x=2 v x=8
y=−3 y=9
B=(2,−3) D=(8,9)
AB=
√65
P=
√65*h
60=
√65*h
ok?
an:

można też tak
Obliczamy d= odległość A od prostej, następnie punkt styczności okręgu
o środku w A i promieniu d, z pola trójkąta prostokątnego ASB obliczamy przyprostokątną e
następnie bok a rąbu i wysokość ASB na a, która jest równa promieniowi r
(x−9)
2+(y−1)
2=20 → y=2x−7
(x−9)
2+(2x−7−1)
2=20 ⇒x
S=5 y
S=3
a
2=e
2+d
2=65
| 2P | | 2*60 | | 180 | |
r= |
| = |
| =√ |
| |
| 4a | | 4√65 | | 13 | |
Mila:

Punkt A=(9,1) jest wierzchołkiem rombu ABCD o polu 60. Przekątna BD zawiera się w prostej l o
równaniu 2x−y−7=0. Wyznacz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
1) równanie drugiej przekątnej
p: x+2y+C=0 i 9+2+C=0⇔C=−11
| 1 | | 11 | |
p: x+2y−11=0 ⇔y=− |
| x+ |
| |
| 2 | | 2 | |
2) S− punkt przecięcia przekątnych
2x−y=7
x+2y=11
S=(5,3)
3) wsp. punktu C:
AS
→=[−4,2]
S=(5,3)→T
[−4,2]⇒C=(1,5)
p=|AC|=2*
√16+4=2*
√20=4
√5
4) Długość drugiej przekątnej : q
2
√5*q=60
5) wsp. B i D
(x−5)
2+(y−3)
2=((3
√5)
2 i y=2x−7
B=(8,9) , D=(2,−3)
a=|AD|=
√72+42=
√65
6) Równanie okręgu
| 900 | | 180 | |
(x−5)2+(y−3)2= |
| ⇔(x−5)2+(y−3)2= |
| |
| 65 | | 13 | |