Geometria analityczna
FUITP:
Pole trójkąta ABC, gdzie C = (−4, −2), równe jest 6. Punkty A i B są punktami wspólnymi prostej
| | 4 | |
równoległej do osi OX i wykresu funkcji f(x)= |
| . Wyznacz współrzędne punktów A i B. |
| | |x| | |
Jakaś podpowiedź? Wiem na pewno że współrzędne y tych punktów będą takie same i będą wynosić
4|x|? Proszę o jakąś podpowiedź
18 maj 15:49
18 maj 15:53
fil: |AB| = 2x
| | 4 | |
Wysokosc trojkata |
| + 2 |
| | |x| | |
18 maj 15:54
FUITP: Czemu −x i x? I skąd się bierze potem ta wysokość?
18 maj 16:32
FUITP: Dobra już wiem skąd ta wysokość, teraz tylko dlaczego −x i x. Czy to wynika z tej wartości
bezwzględnej?
18 maj 16:40
FUITP: | | 4 | |
Dobra już wiem, to wynika bezpośrednio ze wzoru f(x)= |
| . Druga współrzędna musi być |
| | |x| | |
liczbą przeciwną skoro punkty należą do tej funkcji i są na tej samej wysokości. Dobrze myślę?
Bo już mam mętlik w głowie.
18 maj 16:47
ICSP: Dobrze myślisz
18 maj 16:52