Funkcja f określona jest wzorem
michał: Funkcja f określona jest wzorem f(x ) = − 2x2 + 3x + 1 dla każdej liczby rzeczywistej x .
Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f , które przechodzą przez punkt (− 2,5) .
Mógłby ktoś mi policzyć punkty styczności? Bo nie wiem czy mi dobrze wyszły.
18 maj 15:17
janek191:

f(x) = −2 x
2 +3 x + 1
y = a x + b
5 = −2 a + b b = 2 a + 5
y = a x + 2 a + 5
−2 x
2 + 3 x + 1 = a x + 2 a + 5
−2 x
2 + ( 3 − a) x −2 a − 4 = 0
Δ = 9 − 6 a + a
2 + 8*( −2 a − 4) = a
2 −22 a − 23 = 0
Δ
1 = 484 − 4*1*(−23) = 484 + 92 = 576
√Δ1 = 24
| | 22 −24 | |
a = |
| = −1 lub a = 23 |
| | 2 | |
b = 3 lub b = 51
y = − x + 3 lub y = 23 x + 51
===============================
18 maj 17:43
janek191:
S1 = ( 1, 2)
S2 = ( − 5, − 64)
18 maj 17:47