proszę o pomoc
Amelia:

W trójkącie prostokątnym ABC poprowadzono wysokość BD.
Oblicz podany stosunek pól trójkątów, jeśli IBDI : ICBI= 4:5
a) P abd : P abc
b) P bcd : P abd
18 maj 13:05
annabb:

niebieskie bo h
2=AD•DC
zielone bo pitagoras
więc
pole ABD = 32/3
pole ABC = 50/3
a) 32/50 = 16/25
b)6/(32/3)=9/16
18 maj 13:29
Amelia: nie rozumiem skąd się wzięło niebieskie
18 maj 14:04
Amelia: dlaczego h= 16
18 maj 14:06
Amelia: czyli 4, a nie 5
18 maj 14:09
Amelia: okey toj uż zrozumiałam ale dlaczego 20/3 bo mi nie wychodzi z pitagorasa
18 maj 14:14
a7:
(16/3)2+162=x2
(256/9)+16=x2
400/9=x2
x=20/3
18 maj 14:25
Amelia: okey dzięki
18 maj 14:30
a7: tam oczywiście w pierwszej linijce nie 162 a 42
18 maj 14:30
18 maj 14:43