Poproszę o pomoc
study1352: Wielokąt F1 jest podobny do wielokąta f2 w skali 3/4. Stosunek pól wielokątów podobnych
f2 i f3 jest równy 4/9. Oblicz skalę podobieństwa wielokątów f3 i f1.
18 maj 12:49
annabb: f2/f3=2/3
więc f3/f1= 6/3=2/1
18 maj 12:51
janek191:
Dokończ
18 maj 12:52
study1352: a dlaczego6/3
18 maj 12:53
study1352: janek191 nie wiem jak
18 maj 12:55
annabb: bo k1= 3/4 więc k2 rozszerzam do 2/3=4/6
więc jak gdyby f3 to 6 do f1 to 3
18 maj 12:59
annabb: żeby f2 było takie samo dla obu bo to szybciej widać
18 maj 12:59
janek191:
Np. F1 kwadrat o boku 3
F2 kwadrat o boku 4
F3 kwadrat o boku 6
18 maj 12:59
study1352: a okey dziękuję
18 maj 13:00