matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Natka:
W trójkącie równoramiennym ramiona mają długośc 9cm , a podstawa ma długośc 12 cm. Oblicz h i pole tego trójkąta
18 maj 12:00
a7:
z tw. Pitagorasa h
2
+6
2
=9
2
h
2
=81−36 h
2
=45 h=
√
45
=3
√
5
P
Δ
=1/2*12*3
√
5
=18
√
5
18 maj 12:11