pomocy ja tego nie rozumiem
matek: Największą artością funkcji kwadratowej f(x)=−2(x+3)2−4 jest
a)3
b)−2
c)−4
d)4
27 lut 14:42
fikuś: c
27 lut 14:43
fikuś: postać kanoniczna funkcji
27 lut 14:44
Godzio: Gdzie jest największa wartość funkcji z ramionami do dołu ?
27 lut 14:44
matek: jakt nie rozumiem
27 lut 14:44
matek: czyli wystarczy odczytać tak
27 lut 14:45
Godzio:

powiedz gdzie na tej funkcji znajduje się największa wartość ?
27 lut 14:46
matek: w D
27 lut 14:48
Godzio: no właśnie, czyli w wierzchołku funkcji kwadratowej :
W(p,q)
a to co napisałeś to postać kanoniczna która ma wzór ogólny:
f(x) = a(x−p)2 + q
27 lut 14:50
Godzio: w tym wypadku największą wartością jest q więc
q = −4 mam nadzieje że jest to już zrozumiałe
27 lut 14:50
Julek:
Godzio, Twój wykres jest nieprawidłowy bo ta funkcja nie posiada miejsc zerowych.
Matek, jej największą wartością jak zauważyłeś jest wierzchołek, którego współrzędne można
bardzo łatwo odczytać z postaci kanonicznej.
Twój wzór jest właśnie w takiej postaci, gdzie
f(x) = a(x − X
w)
2 + Y
w
W = (X
w; Y
w)
gdzie W to współrzędne wierzchołka, a Y
w to jego wartość
27 lut 14:55
Godzio: Julek nie chodziło mi o zobrazowanie dokładnie tej funkcji

chodziło mi o pokazanie w czym rzecz, ten wykres to był o tak narysowane
27 lut 14:58
matek: czyli co mam do wzoru podstawic
27 lut 15:06
Godzio: chodzi tylko że największa wartość tej funkcji znajduje się w wierzchołku a z postaci
kanonicznej odczytujemy jego wspolrzedne tak jak podaj Julek
wartość to − y
27 lut 15:12