Działania na liczbach
sałata : Hej, czy moze ktoś pomoc z rozwiązaniem tego:
[(√13 + 2)(1/2) − (√13 − 2)(1/2)]2
Chodzi mi głownie o to czy można przekształcić to na jakaś prostsza formę?
Wiem ze jest rozwiniecie ciagu dla potęgowania do 1/2 ale nadal nie wychodzą mi jakiekolwiek
liczby naturalne.
Za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wszieczna.
18 maj 00:25
lola456:
Musisz skorzystać tutaj ze wzoru skróconego mnożenia: (a − b)2 = a2 − 2ab + b2
a = (√13 + 2)1/2
b = (√13 − 2)1/2
otrzymujemy:
(√13 + 2)1 − 2((√13 + 2))1/2(√13 − 2)1/2 + (√13 − 2)1 =
√13 + 2 − 2((√13 + 2)(√13 − 2))1/2 + (√13 − 2) =
√13 + 2 − 2(13 − 4)1/2 + √13 − 2 =
2√13 −2√9 =
2√13 − 6
18 maj 00:30
sałata : Dzięki lola

!
18 maj 00:32
lola456: Proszę bardzo
18 maj 00:38