Własności prawdopodobieństwa
Shizzer: | | 4 | | 3 | |
Wykaż, że jeżeli A, B ⊂ Ω, P(A) < |
| , P(A ∩ B) > |
| , to P(A − B) < 0,2 |
| | 7 | | 8 | |
P(A − B) = P(A) − P(A ∩ B)
| | 4 | | 3 | |
P(A) − P(A ∩ B) < |
| − |
| <−− tego zapisu nie rozumiem. Nie znamy przecież dokładnych |
| | 7 | | 8 | |
wartości P(A) i P(A ∩ B) to dlaczego wolno tutaj tak te liczby podstawić?
17 maj 21:32
ABC:
bo jeżeli wiesz że masz mniej niż 10 zł a ktoś zabierze ci więcej niż 4 zł , to na pewno
będziesz mieć mniej niż 10−4=6zł
17 maj 21:36
Shizzer: | | 4 | |
Wiem na pewno, że P(A) − P(A ∩ B) < |
| − P(A ∩ B) i teraz podstawiam tak po prostu |
| | 7 | |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
wartość |
| pod P(A ∩ B), bo na pewno wiem, że |
| − |
| będzie mniejsze od całego |
| | 8 | | 7 | | 8 | |
wyrażenia?
17 maj 21:42
Shizzer: | | 3 | |
Jeśli to wyrażenie będzie spełnione dla |
| to będzie spełnione również dla każdej liczby |
| | 8 | |
| | 3 | |
większej od |
| . Chyba rozumiem  |
| | 8 | |
17 maj 21:44
ABC:
wytłumaczyłem ci tak jak tłumaczę moim uczniom − dzieciom upośledzonym w stopniu lekkim, one
abstrakcji nie pojmują tylko na pieniądzach, ale ty jesteś chyba drugą skrajnością
17 maj 21:45
Shizzer: Są abstrakcje, które łatwiej mi sobie wyobrazić, a inne trudniej. W tym przypadku nie wpadłem
na to
od razu więc muszę zrobić jeszcze trochę takich zadań, żeby być już pewnym swego
17 maj 21:48
ABC:
a jak chcesz formalnie to
P(A)<4/7 P(A∩B)>3/8 czyli −P(A∩B)<−3/8
i dodajesz stronami
P(A)+(−P(A∩B))<4/7+(−3/8)=11/56<11/55=0.2
17 maj 21:48
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję za pomoc
17 maj 21:52