stereometria
salamandra:

Tworząca stożka jest nachylona do podstawy pod kątem α. Kula opisana na tym stożku ma promień
R. Oblicz objętość tego stożka.
2R*sinα=H
r=R*sin2α
| | 1 | | 2R3*sin22α*sinα | |
V= |
| *R2*sin22α*2R*sinα= |
| |
| | 3 | | 3 | |
jest ok? bo nie wiem czy przekrój osiowy mogę traktować tak jak bryłę w tym przypadku
17 maj 19:21
fil: | l | |
| = 2R −−> l = 2Rsinα |
| sinα | |
| | r | |
cosα = |
| −−−> r = Rsin2α |
| | l | |
| | H | |
sinα = |
| −−−−> H = Rsinαsin2α |
| | r | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| * π * R2sin22αRsinαsin2α = |
| * π * R3 * sin32α * sinα |
| | 3 | | 3 | |
Przy okazji −−− do jakiego trojkata uzywasz tw sinusow aby obliczyc H stozka?
17 maj 19:35
Shizzer: Jest ok. Generalnie licząc objętość i pole powierzchni takich brył obrotowych zwykle łatwiej
działać
na samych przekrojach, bo w przekrojach osiowych masz wszystkie dane potrzebne do rozwiązania.
Mi się szkicowanie całych brył łącznie z podstawami przydało jak w stożek musiałem wpisywać
sześcian albo prostopadłościan np. − wtedy się to przydaje. Jeśli nie wiem jak wygląda przekrój
osiowy danej bryły obrotowej wpisanej w inną bryłę to szkicuję całość i tyle
17 maj 19:36
salamandra: Racja @fil, trochę się pospieszyłem z wysokością
17 maj 19:39
Shizzer: No i starając się pomóc sam popełniłem ten błąd
17 maj 19:41
salamandra: | | H | |
@fil, sinα= |
| , więc H=2R*sin 2α chyba  |
| | l | |
17 maj 20:30
Mila:

Dane : α, R
1)|OS|=H
W ΔABS: Z tw. sinusów:
| 2r | |
| =2R⇔r=R sin(2α) |
| sin(180−2α | |
2) W ΔAOS:
| | H | |
sinα= |
| ⇔H=lsinα⇔H=2R sin2α |
| | l | |
| | 1 | |
3) V= |
| π*(R sin(2α) )2*2Rsin2(α) |
| | 3 | |
========================
17 maj 21:32
salamandra: tyle i mi wyszło po korekcie, dzięki za potwierdzenie
17 maj 21:35