Prawdopodobieństwo
sunnnn: W pewnych badaniach ankietowych wylosowano 800 studentów pewnej uczelni. Na pytanie, czy
student po ukończeniu studiów chce pracować w swojej rodzinnej miejscowości „tak”
odpowiedziało 120 studentów. Czy na poziomie istotności α=0,01 można odrzucić hipotezę, że
procent tych studentów w populacji wynosi 20%.
17 maj 18:50
annabb:
p
t=120/800=0,15
| | 0,15−0,2 | |
uemp= |
| •√800=−0,357 |
| | √0,15•0,85 | |
u
kryt=u
1−0,05=1,65
|u
emp|<u
kr nie ma podstaw do odrzucenia kipotezy
17 maj 20:29