Równanie trygonometryczne
salamandra: Rozwiąż równanie trygonometryczne
https://imgur.com/a/DBPBAlJ
Dochodzę do tego momentu i nie można rozwiązać tego wielomianu
17 maj 18:49
fil: sin5x + 2sin2x + sinx = 1
sin5x + sinx = 1 − 2sin2x
2sin3xcos2x = cos2x
2sin3xcos2x − cos2x = 0
cos2x(2sin3x − 1) = 0
17 maj 18:57
salamandra:
17 maj 18:58
Mila:
sin(5x)+2sin2x+sinx=1⇔
sin(5x)+sinx=1−2sin2x
2*sin(3x)*cos(2x)=cos(2x)
2sin(3x)*cos(2x)−cos(2x)=0
dokończ sam
17 maj 18:58
salamandra: wystarczyło jedną rzecz przenieść.....
17 maj 19:01
fil:
17 maj 19:05