styczna
salamandra: | | 3−2x | |
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)= |
| dla każdej liczby rzeczywistej x. Wyznacz |
| | x2+2 | |
równanie stycznej do wykresu tej funckji w punkcie o odciętej x=−2
| | −2(x2+2)−(3−2x)2x | | −2x2−4−6x+4x2 | | 2x2−6x−4 | |
f'(x)= |
| = |
| = |
| |
| | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | | (x2+2)2 | |
| | 8+12−4 | | 16 | | 4 | |
f'(x0)=f'(−2)= |
| = |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | | 9 | |
| | 4 | | 7 | | 4 | | 8 | | 7 | | 4 | | 32 | | 42 | |
y= |
| (x+2)+ |
| = |
| x+ |
| + |
| = |
| x+ |
| + |
| |
| | 9 | | 6 | | 9 | | 9 | | 6 | | 9 | | 36 | | 36 | |
| | 4 | | 74 | | 4 | | 37 | |
= |
| x+ |
| = |
| x+ |
| |
| | 9 | | 36 | | 9 | | 18 | |
ok?
17 maj 17:41
ICSP:

Tak na oko mogę uwierzyć.
Dużo jeszcze tych zadań ze stycznymi?
17 maj 17:44
salamandra: Co masz na myśli czy dużo?
17 maj 17:45
ICSP: Klepiecie te zadania z stycznymi już od dobrych 2 tygodni.
One operują zawsze na tym samym schemacie.
Nie ma sensu robić po 20 identycznych zadań
17 maj 17:48
salamandra: Robię próbne arkusze, wiem, że są schematyczne, chciałem tylko potwierdzenia czy jakiejś
"literówki" nie zrobiłem
17 maj 17:49
salamandra: Mam trudniejsze jeśli chciałbyś pomóc:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich rzeczywistych x i y takich, że x < y i dowolnej
| | x | | y−a | |
liczby dodatniej rzeczywistej a<x, prawdziwa jest nierówność |
| + |
| >2 |
| | y | | x−a | |
| x(x−a)+(y−a)y | | 2(x−a)y | |
| − |
| >0 |
| (x−a)y | | (x−a)y | |
| x2−ax+y2−ay−2xy+2ay | |
| >0 |
| (x−a)y | |
| (x−y)2−ax−ay+2ay | |
| >0 |
| (x−a)y | |
I brakuje mi teraz pomysłu− wiadomo, ze mianownik zawsze dodatni
17 maj 17:51
ICSP: −ax − ay + 2ay = a(y − x)
(x−y)2 + a(y − x) > 0 jako suma dwóch liczb dodatnich.
17 maj 17:55
salamandra: fakt, w nawiasie złe znaki dałem, dzięki
17 maj 17:57