lola456: Nie wiem, czy Ci się przyda ale zostawię dla potomnych...
Na początku zawsze robiłam to w ten sposób:
1) mamy dodawanie więc wiemy, że będziemy musieli skorzystać ze wzoru (a + b)
2 = a
b + 2ab +
b
2
2) zapisujemy, że 2ab = 4
√3 => ab = 2
√3
3) i teraz wypisujemy sobie wszystkie możliwe liczby naturalne, które spełniają powyższą
zależność (nie warto szukać innych bo rzadko kiedy będą one pasowały)
najlepiej zrobić sobie do tego tabelkę:
*) a = 2 b =
√3
**) a = 2
√3 b = 1
i teraz nasze pary wstawiamy do wzoru:
dla *) => (2 +
√3)
2 = 4 + 2
√3 + 3 = 7 + 2
√3 co nie spełnia równania wejściowego
dla **) => (2
√3 + 1)
2 = 12 + 4
√3 + 1 = 13 + 4
√3
Oczywiście dla szybkości warto te warunki sprawdzać zaraz po znalezieniu a i b