Wyznacz wartość parametru m, dla któego równanie z niewiadomą x ma conajmniej je
Anetka: Wyznacz wartość parametru m, dla któego równanie z niewiadomą x ma conajmniej jedno rozwiązanie
2x = |m|(x+1)
17 maj 12:41
17 maj 12:43
Anetka: Nie rozumiem dlaczego znikneło jedno x i co mam dalej zrobić
17 maj 12:45
17 maj 12:46
Jerzy:
Tak, w liczniku ma być 2x
17 maj 12:46
Jerzy:
No i w mianowniku oczywiście x + 1
17 maj 12:47
17 maj 12:48
Jerzy:
Zauważ,że dla x = −1 wyjściwe równanie zawsze sprzeczne,więc możemy podzielić obustronnie przez
x + 1
17 maj 12:50
17 maj 12:56
Anetka: Dziękuję bardzo!
17 maj 13:01
mann:
ax + b = 0: Jedno rozwiązanie dla a≠0, nieskończenie wiele rozwiązań dla a=0 i b=0,
brak rozwiązań dla a=0 i b≠0.
|m|x + |m| − 2x = 0, (|m| − 2)x + |m| = 0, a = |m| − 2, b = |m|
Jedno rozwiązanie dla |m| − 2 = 0, m ≠ −2 i m ≠ 2;
nieskończenie wiele rozwiązań dla |m| − 2 = 0 i |m| = 0,, nie zachodzi;
brak rozwiązań dla |m| − 2 = 0 i |m| ≠ 0, stąd m = −2 lub m = 2.
17 maj 13:09