planimetria
salamandra: Dane są trzy niewspółliniowe punkty A=(1,1) B=(6,2) C=(4,5). ile jest wszystkich punktów D
takich, że czworokąt o wierzchołkach ABCD jest trapezem prostokątnym?
Muszę wyznaczyć np prostą BC i do niej prostopadłą i w ten sposób jakoś szukać?
17 maj 12:32
fil: 6
17 maj 12:34
salamandra: dobrze kojarzę, że to to zadanie, o którym na discordzie długo dyskutowaliście? próbowałem się
właśnie doszukać
17 maj 12:34
fil: Tak, byly dwa podejscia, kombinatoryczne i normalne, czyli narysowanie sobie tego w ukladzie
wspolrzednych
17 maj 12:37
salamandra: właśnie kombinuję w geogebrze, ale..... tylko jednego się doszukałem
17 maj 12:37
janek191:
17 maj 13:52
janek191:

2)
17 maj 13:57
janek191:
__ __
W 1) zachodzi AB II CD
W 2) __ __
BC II AD
17 maj 13:59