matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest ciąg arytmetyczny an dla którego suma pierwszych
olq:
Dany jest ciąg arytmetyczny a
n
dla którego suma pierwszych n wyrazów wyraża się wzorem
3
11
a
5
+a
7
S
n
=
n
2
−
n. Wówczas wartość wyrażenia
jest równa:
2
2
2
Jak mając te informacje mogę wyliczyć a
1
i a
2
?
17 maj 10:58
annabb:
S
1
to suma jednego pierwszego wyrażenia czyli a
1
S
2
to suma dwóch pierwszych wyrażeń czyli a
1
+a
2
17 maj 10:59
annabb:
albo
a
5
+a
7
a
6
S
11
=
=
2
2
11
17 maj 11:02
olq:
czyli:
3
a
1
=S
1
=
−{11}{2}=−4
2
więc S
2
=a
1
+a
2
−> −4+a
2
=3*2−11 a
2
=−1 czyli r=3, tak?
17 maj 11:16
annabb:
tak
17 maj 13:05
mann:
a
5
+ a
7
= a
6
= S
6
− S
5
2
17 maj 14:21
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick