oblicz
igor: Oblicz (bez kalkulatora.) z dokładnoscią 0,00001 iloczyn
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| ) (1− |
| )... (1− |
| ) |
| | 10 | | 102 | | 1099 | |
17 maj 10:45
an:
1.1− 0,1=0,9
2π12=π11.−0,01π11=0,9 −0,09=0,891
3.π12−0,001π12=0,891−0,000891=0,890109
4.π13−0.0001π13⇒ 0,8 9 0 1 0 9 0 0 0 0
− 0.0 0 0 0 8 9 0 1 0 9
= 0.8 9 0 0 1 9 9 8 9 1
5....−0.00001.. ⇒ 0.8 9 0 0 1 9 9 8 9 1 0 0 0 0 0
− 0.0 0 0 0 0 8 9 0 0 1 9 9 8 9 1
= 0,8 9 0 0 1 1 0 8 8 9 0 0 1 0 9
6...−000001.. ⇒ 0,8 9 0 0 1 1 0 8 8 9 0 0 1 0 9 0 0 0 0 0 0
0,0 0 0 0 0 0 8 9 0 0 1 1 0 8 8 9 0 0 1 0 9
= 0.8 9 0 0 1 0 1 9 8 8 8 9 0 2 0 0 9 9 8 9 1
18 maj 11:25