x i y
ulk: Wyznacz wszystkie pary liczb rzeczywistch (x, y) spełniajace równanie
(x + y)2 = (x + 3) (y − 3).
17 maj 10:12
Minato:
np.
y = kx wówczas mamy pary liczb postaci (x, kx)
(x+kx)
2 = (x+3)(kx−3)
x
2+2kx
2+k
2x
2 = kx
2−3x+3kx−9
x
2(1+k+k
2)+(3−3k)x+9=0
Δ = (3−3k)
2−4*9*(1+k+k
2) = 9−18k+9k
2−36−36k−36k
2 = −27k
2−54k+27 = −27(k
2 + 2k +1) =
= −27(k+1)
2 ≤ 0
Rozwiązanie istniej, gdy Δ = 0, czyli k=−1
| | 3k−3 | | −6 | |
x0= |
| = |
| =−3 |
| | 2(1+k+k2) | | 2 | |
Jedyna para spełniająca równanie to
(x,y)=(−3, 3)
17 maj 10:22
ulk: Dzieki a jak te pozostale znaleźć?
17 maj 10:41
ulk: aha ok juz rozumiem soorry za pytanie
17 maj 10:42