stereometria
Patryk: Cześć,
robię poniższe zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4693.html
Mam policzone praktycznie wszystko co trzeba:
a − krawędź podstawy
| | 100+a2 | |
dłuższa wysokość ściany bocznej hb = √ |
| |
| | 4 | |
| | a√6 | |
krótsza wysokość ściany bocznej opadająca na krawędź boczną : |
| |
| | 3 | |
| | 50+a2 | |
krawędź boczna : √ |
| |
| | 2 | |
Chcę wyliczyć "a" z równości pola ściany bocznej i mam równanie:
| 1 | | 100+a2 | | 1 | | a√6 | | 50+a2 | |
| *a*√ |
| = |
| * |
| * √ |
| |
| 2 | | 4 | | 2 | | 3 | | 2 | |
i wychodzi mi takie równanie: 4a
2 = −800 ..... i teraz nie wiem gdzie jest błąd...
16 maj 22:25
ICSP: | a | | a√3 | |
| √100 + a2 = |
| √50 + a2 |
| 4 | | 3 | |
3a
√100 + a2 = 4a
√3√50 + a2
√3√100 + a2 = 4
√50 + a2
300 + 3a
2 = 200 + 4a
2
a
2 = 100
a = 10
czyli wychodzi na to, ze kiepsko u ciebie z liczeniem
16 maj 22:30
Patryk: Dobra, policzyłem jeszcze raz i wyszło, musiałem przy przekształceniach się pomylić. U mnie z
liczeniem jest dobrze, to raczej ta godzina...
16 maj 22:37
ICSP: czekaj czekaj
skąd masz taką wartość "krótszej" wysokości?
16 maj 22:40
Minato:
16 maj 22:44
16 maj 22:45
ICSP: to już wiem co mi nie pasowało.
Muszę bardziej wierzyć obliczeniom w głowie niż temu co widzę.
16 maj 22:51
Minato:
16 maj 22:52