4x+5 | ||
∫ | dx | |
5x−1 |
4x+5 |
| 4 |
| ||||||||||||||||||||||
= | = | + | |||||||||||||||||||||||
5x−1 | 5x−1 | 5 | 5x−1 |
4 | 29 | ||
x + | ln|5x−1| + C | ||
5 | 25 |
2x | ||
∫ | dx | |
(x−7)2 |
2x | (x−7)+7 | 1 | 1 | ||||
= 2 | =2 | + 14 | |||||
(x−7)2 | (x−7)2 | x−7 | (x−7)2 |
14 | ||
Całka = 2 ln|x−7| − | ||
x−7 |
(x−7)+7 | ||
jc, skąd się wzięło 2 | ? | |
(x−7)2 |
x | x−7+7 | |||
2* | = 2* | takie przekształcenie, abyś miał dwie proste całki | ||
(x−7)2 | (x−7)2 |
1 | 7 | |||
=2*[ | + | ] | ||
(x−7) | (x−7)2 |
1 | ||
∫ | dx | |
ex+4 |
1 | 1 | 4+ex−ex | ||||
∫ | dx= | ∫ | dx | |||
ex+4 | 4 | ex+4 |
1 | 1 | ex+4 | 1 | ex | ||||||
∫ | dx= | ∫ | − | ∫ | dx | |||||
ex+4 | 4 | ex+4 | 4 | ex+4 |
1 | 1 | 1 | ex | |||||
∫ | dx= | ∫dx− | ∫ | dx | ||||
ex+4 | 4 | 4 | ex+4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |