Prawdopodobieństwo + stereometria
Shizzer:

Spośród wierzchołków sześcianu wybieramy losowo cztery. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
nie istnieje prostokąt, którego wierzchołkami są wylosowane punkty.
Ω − zbiór zdarzeń, w których jednocześnie zostały wylosowane 4 dowolne wierzchołki sześcianu
A − zbiór zdarzeń, w których 4 wylosowane wierzchołki nie tworzą prostokąta
Zatem
A' − zbiór zdarzeń, w których 4 wylosowane wierzchołki tworzą prostokąt
|A'| = 6 + 2 = 8
Ta wyliczona moc zbioru A' jest nieprawidłowa niestety. 6 prostokątów zostanie utworzonych po
wylosowaniu 4 wierzchołków każdej ze ścian sześcianu. 2 prostokąty powstaną jeśli zostaną
wylosowane 4 wierzchołki zawierające końce którejś z przekątnych podstaw sześcianu.
Prawidłowa moc zbioru zdarzeń A' jest taka:
|A'| = 6 + 6 = 12
Ktoś mógłby mi pomóc odnaleźć pozostałe prostokąty?
16 maj 21:48
ICSP:

te uwzględniłeś ?
2 zielone (drugi zaczynający się od górnej krawędzi i idący do dolnej)
2 czerwone
6 ścian sześcianu
2 tak jakby pionowe o boku będącym przekątną podstawy i drugim boku równym wysokości
16 maj 21:55
Minato:
ICSP super

Jak na to wpaść?
Z wierzchołka 1 możesz poprowadzić 7, i zobacz kiedy mogą powstać prostokąty.
16 maj 22:00
Shizzer: 2 pionowe uwzględniłem natomiast nie uwzględniłem tych, które zawierają przekątne ścian
przeciwległych.
Dziękuję bardzo za pomoc! Teraz już wszystko widzę
16 maj 22:03
Shizzer: Dokończę zadanie może komuś się przyda.
Ω − zbiór zdarzeń, w których jednocześnie zostały wylosowane 4 dowolne wierzchołki sześcianu
A − zbiór zdarzeń, w których 4 jednocześnie wylosowane wierzchołki nie tworzą prostokąta
A' − zbiór zdarzeń, w których 4 jednocześnie wylosowane wierzchołki tworzą prostokąt
|A'| = 6 + 6 = 12 (6 prostokątów ze ścian sześcianu, 2 z przekątnych podstaw i 4 z przekątnych
ścian
przeciwległych)
16 maj 22:09