o pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano bez
bart: Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano bez zwracania 5
kul. Jakie jest prawdopodobieństwo, że stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w
urnie uległ zwiększeniu.
16 maj 17:13
fil: a kiedy ulegnie zwiekszeniu
16 maj 17:18
salamandra: Kiedy tak będzie?
| | 5! | |
Kiedy wyciągniemy: 2 białe i 3 czarne = |
| =10 przypadków |
| | 2!*3! | |
3 białe i 2 czarne = 10 przypadków
4 czarne i 1 białą = 5 przypadków
16 maj 17:21
Jerzy:
Nie tylko .
16 maj 17:24
Jerzy:
Nie zauważyłem ostatniej linijki.
16 maj 17:28
salamandra: Tylko nie wiem jak omegę zbudować: 12*11*10*9*8?
16 maj 17:39
16 maj 17:43
salamandra: a gdyby uwzględniać kolejność?
16 maj 18:03
Jerzy:
To by tylko utrudniło sposób rozwiązania.
16 maj 19:10
Jerzy:
Wtedy tak jak napisałeś:
|Ω| = 12*11*10*9*8
16 maj 19:48