Prawdopodobieństwo
Patryk: Cześć,
Rzucamy kostką sześcienna 20 razy. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie co najmniej raz '6'
i dokładnie raz '1'.
Czy mogę to zrobić w taki sposób:
A' − wypadną min. dwie jedynki i ani jedna szóstka
A − przynajmniej jedna szóstka i dokładnie raz "1"
|Ω| = 6
20
|A'| = 1 * 1 * 5
18 (minimum dwie jedynki, później dowolne liczby od 1−5)
i teraz P(A) = 1 − P(A') .... ?
16 maj 16:19
ABC: twoje A i A' to nie są zdarzenia przeciwne
po pierwsze wzory de Morgana
po drugie "nieprawda że jedynka wypadła dokładnie raz" daje możliwość że nie wypadła ani razu
16 maj 16:31
Patryk: Czyli będzie |A'| = 518 + 420 ? Czyli A' − ani razu 6 i minimum dwie jedynki lub żadnej
jedynki?
16 maj 16:38
Patryk: poprawiam zapis 518 + 420
16 maj 16:39
ABC:
wiesz co to jest zaprzeczenie koniunkcji − dam ci obrazowy przykład

nieprawda że ( robiłem kupę i robiłem siku) jest równoważne:
nieprawda że robiłem kupę lub nieprawda że robiłem siku
16 maj 16:42
fil: @ABC co jestli by zrobic tak:
A − wypadla dokladnie jedna jedynka i conajmniej jedna szostka wtedy:
|A| = 20 * 19 * 518
16 maj 16:43
Layla: Można to zrobić tak?
Ω−zdarzenie polegające na 19−krotnym rzucie kostką, ale nie wypadnie"1"
|Ω|=5
19
A−wypadła co najmniej jedna "6"
A'− nie wypadła żadna "6"
|A'|=4
19
16 maj 16:55
ABC: to by trzeba tak rozumować:
jedna jedynka mogła wypaść w każdym z 20 rzutów
i teraz pomocnicze zadanie : w 19 rzutach wypadła przynajmniej jedna szóstka i ani razu jedynka
16 maj 16:57