Hashiri: Proszę pomóżcie Mi . plzz...

Zadanie :
W trójkąt równoboczny wpisano okrąg, w ten okrąg wpisano kolejny trójkąt
równoboczny, a w ten trójkąt znowu wpisano okrąg. Ile razy promień mniejszego okręgu
jest mniejszy od promienia większego okręgu ?
19 lis 20:26
Hashiri: prosze , niech ktos mi pomoze
i need help

!

pOZDR
19 lis 20:53
Basia:
narysuj to sobie bo bez rysunku nie zrozumiesz
a1- bok 1 trójkata
h1=a1√3/2
R1=1/3*h1=a1√3/2*3=a1√3/6
a2 - bok 2 trójkata
h2=a2√3/2
okrąg 1 jest opisany na tr.2
R1=2/3*h2
a1√3/6=a2√3/2
a1/6=a2/2
a2=a1/3
okrąg 2 jest wpisany w tr.2
R2=1/3h2
R2=1/3*a2√3/2=a2√3/6=a1/3*√3/6=a1√3/18
R1/R2=(a1√3/6)/(a1√3/18)=(a1√3/6)*(18/a1√3)=18/6=3
19 lis 20:55
Hashiri: napewno masz to Basiu dobrze

bo w odpowiedziacj jest 2 , ale czasami w odpowiedziach sa bledy
19 lis 21:01
osss: Oooooo

! Basia się myli
19 lis 21:04