tryg
mr t: Rozwiąż równanie sin2 x+sin2 2x=sin2 3x w przedziale 〈0, 2π〉.
rozpisałem sobie prawą stronę jako sin2 2x cos2x+cos2 2x sin2 x, przeniosłem na prawą
stronę, wyciągając sin2 x i sin2 2x następująco:
sin2 x(1−cos2 2x)+sin2 2x(1−cos2 x)=0, następnie wyciągnąłem sin2 x przed nawias i z
równania głównego zrobiłem alternatywe dwóch tzn. sin2 x=0 v 2sin2 2x=0
Jednak brakuje mi kilku rozwiązań, ktoś może wytłumaczyć czemu?
16 maj 13:49
ICSP: ponieważ
(a+b)2
nie jest równe
a2 + b2
16 maj 13:55
Bogdan:
Proponuje tę drogę:
sin
2x = sin
23x − sin
22x ⇒ sin
2x = (sin3x − sin2x)(sin3x + sin2x)
| | x | | 5x | | 5x | | x | |
sin2x = 2sin |
| cos |
| *2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
sin5x*sinx − sin
2x = 0 ⇒ sinx(sin5x − sinx) = 0 ⇒ sinx = 0 lub sin5x = sinx
16 maj 14:18
mr t: dzięki
16 maj 14:50