geometria analityczna
salamandra: Dane są okręgi o równaniach x2+y2+2x+10y+22=0 i x2+y2−6x+2ay+a2−27=0
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których te okręgu mają dokłanie jeden punkt
wspólny.
Rozważ wszystkie przypadki.
1) x2+y2+2x+10y+22 2) x2+y2−6x+2ay+a2−27
−2a=2 −2b=10 a=3 b=−1
a=−1 b=−5
S=(−1,−5) S=(3,−1)
r=√1+25−22=2 r=√37−a2 D: a∊<−√37; √37>
Pierwszy przypadek: styczne zewnętrzenie
|S1S2|=r1+r2
|S1S2|=√(−1−3)2+(−5+1)2=4√2
4√2=2+√37−a2
4√2−2=√37−a2 / 2
32−16√2+4=37−a2
−a2=16√2−1
a2=1−16√2
a=√1−16√2 v a=√1+16√2
Oba rozwiązania mieszczą się w dziedzinie
Drugi przypadek− styczne wewnętrznie
|S1S2|=|r1−r2|
4√2=|2−√37−a2|
2−√37−a2=4√2 v 2−√37−a2= −4√2
2−4√2=√37−a2 2+4√2=√37−a2
a∊∅ 37−a2=36+16√2
a2=−16√2+1
a∊∅ ponieważ kwadrat każdej liczby jest ≥0, a prawa strona
jest ujemna
Jest ok?
16 maj 12:20
fil: 2a = −2b −> b = −a
16 maj 12:23
fil: druga wspolrzedne srodka drugiego okregu
16 maj 12:24
salamandra:
16 maj 12:24
fil:
16 maj 12:27
salamandra: Poprawiam:
S=(−1,−5) S=(3,−a)
r=2 r=
√9+a2−a2+27=
√36=6
1) styczne zewnętrznie
|S
1S
2|=r
1+r
2
|S
1S
2|=
√(3+1)2+(−a+5)2=
√16+25−10a+a2=
√a2−10a+41 D=R
√a2−10a+41=8 /
2
a
2−10a+41=64
a
2−10a−23=0
Δ=192
√Δ=8
√3
a
2=5+4
√3
2) styczne wewnętrznie
a
2−10a+41=16 (bo (6−2)
2)
a
2−10a+25=0
a
0=5
Odp: a=5−4
√3 v a=5+4
√3 v a=5
teraz ok?
16 maj 12:46
annabb: ok
16 maj 14:34
salamandra: Dzięki
16 maj 15:06