.
Robert: Wyznacz oryginał dla transformaty:
| | 2s2+3s−1 | | A | | Bs+C | | A(s2−2s+3)+s(Bs+C) | |
F(s)= |
| = |
| + |
| ⇒ |
| |
| | s(s2−2s+3) | | s | | s2−2s+3 | | s(s2−2s+3) | |
2s
2+3s−1=A(s
2−2s+3)+s(Bs+C)
s=0⇒−1=3A
Czy do tego momentu to jest dobrze ?
16 maj 12:06
Mariusz:
Tak współczynnik A
masz wyznaczony dobrze
16 maj 13:52
Robert: A
1+B=2
−2A
1+c=3
3A
1=−1
| | 1 | 1 | | 7 | s+7 | |
F(s)=− |
|
| + |
|
| |
| | 3 | s | | 3 | s(s2−2s+3) | |
A do tego momentu zrobiłem dobrze, bo nie wiem co tu robić dalej
16 maj 15:21
jc: Dobrze, tylko usuń zbędne z z drugiego mianownika.
16 maj 16:45
Robert: a co tam jest zbędne ?
16 maj 17:23
ICSP: zapytaj węża to ci powie
16 maj 17:24
Robert: | | 1 | 1 | | 7 | s+7 | |
w sensie że zamienić to na F(s)=− |
|
| + |
|
| ? |
| | 3 | s | | 3 | (s−1)2+√22 | |
16 maj 17:27
ICSP: Te postaci nie są równoważne.
Nie możesz tego tak zamienić −> musisz wybrać jedną.
16 maj 18:10
Robert: | | 1 | 1 | | 7 | s+7 | |
a co jest źle w F(s)= |
|
| + |
|
| |
| | 3 | s | | 3 | s(s2−2s+3) | |
16 maj 20:26
jc: Przecież napisałem − zostawiłeś s przed nawiasem w drugim mianowniku.
16 maj 20:50
Robert: a mógłby mi ktoś pomóc z dalszą częścią, bo ta część już gorzej mi idzie
| | 1 | 1 | | 7 | s+7 | |
F(s)=− |
|
| + |
|
| |
| | 3 | s | | 3 | (s2−2s+3) | |
| | 1 | 1 | | 7 | s+7 | |
F(s)=− |
|
| + |
|
| |
| | 3 | s | | 3 | (s−1)2+√22 | |
| | 1 | 1 | | 7 | | s−1 | | 6 | |
F(s)=− |
|
| + |
| ( |
| + |
| ) |
| | 3 | s | | 3 | | (s−1)2+√22 | | (s−1)2+√22 | |
17 maj 11:06
jc: Zamiast 6 wpisz 8, a jeszcze lepiej (4√2) * √2.
Poza tym zostaw mianownik w postaci (s−1)2+2, lepiej się czyta.
17 maj 12:02
Robert: | | 1 | 1 | | 7 | | s−1 | | (4√2)√2 | |
F(s)=− |
|
| + |
| ( |
| + |
| ) |
| | 3 | s | | 3 | | (s−1)2+2 | | (s−1)2+2 | |
Ok, coś jeszcze tu trzeba zrobić ?
17 maj 14:11
jc: Wyznaczyć oryginał.
17 maj 14:44
Mariusz:
Czy ja wiem czy czytelniej
Używając poprzedniego zapisu powinien przynajmniej pamiętać
aby mieć także pierwiastek w liczniku
17 maj 14:45
Robert: Czy oryginał będzie wyglądał tak:
| | 1 | | 7 | | 1 | |
y(t)=− |
| 1(t)+ |
| (etcos4t+ |
| etcos4t) ? |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
17 maj 21:54
jc: | 1 | | 1 | |
| + |
| (7 cos t√2 + 4√2 sin t√2)et |
| 3 | | 3 | |
17 maj 22:23
Robert: a jeszcze chciałbym zapytać jak wyznaczono w liczniku (4√2)√2 ?
17 maj 22:35