. Robert: Wyznacz oryginał dla transformaty:
 2s2+3s−1 A Bs+C A(s2−2s+3)+s(Bs+C) 
F(s)=

=

+


 s(s2−2s+3) s s2−2s+3 s(s2−2s+3) 
2s2+3s−1=A(s2−2s+3)+s(Bs+C) s=0⇒−1=3A
 1 
A=−

 3 
Czy do tego momentu to jest dobrze ?
16 maj 12:06
Mariusz: Tak współczynnik A masz wyznaczony dobrze
16 maj 13:52
Robert: A1+B=2 −2A1+c=3 3A1=−1
 1 
A1=−

 3 
 7 
B=

 3 
 7 
C=

 3 
 11 7s+7 
F(s)=−


+


 3s 3s(s2−2s+3) 
A do tego momentu zrobiłem dobrze, bo nie wiem co tu robić dalej
16 maj 15:21
jc: Dobrze, tylko usuń zbędne z z drugiego mianownika.
16 maj 16:45
Robert: a co tam jest zbędne ?
16 maj 17:23
ICSP: zapytaj węża to ci powie
16 maj 17:24
Robert:
 11 7s+7 
w sensie że zamienić to na F(s)=−


+


?
 3s 3(s−1)2+22 
16 maj 17:27
ICSP: Te postaci nie są równoważne. Nie możesz tego tak zamienić −> musisz wybrać jedną.
16 maj 18:10
Robert:
 11 7s+7 
a co jest źle w F(s)=


+


 3s 3s(s2−2s+3) 
16 maj 20:26
jc: Przecież napisałem − zostawiłeś s przed nawiasem w drugim mianowniku.
16 maj 20:50
Robert: a mógłby mi ktoś pomóc z dalszą częścią, bo ta część już gorzej mi idzie
 11 7s+7 
F(s)=−


+


 3s 3(s2−2s+3) 
 11 7s+7 
F(s)=−


+


 3s 3(s−1)2+22 
 11 7 s−1 6 
F(s)=−


+

(

+

)
 3s 3 (s−1)2+22 (s−1)2+22 
17 maj 11:06
jc: Zamiast 6 wpisz 8, a jeszcze lepiej (42) * 2. Poza tym zostaw mianownik w postaci (s−1)2+2, lepiej się czyta.
17 maj 12:02
Robert:
 11 7 s−1 (42)2 
F(s)=−


+

(

+

)
 3s 3 (s−1)2+2 (s−1)2+2 
Ok, coś jeszcze tu trzeba zrobić ?
17 maj 14:11
jc: Wyznaczyć oryginał.
17 maj 14:44
Mariusz: Czy ja wiem czy czytelniej Używając poprzedniego zapisu powinien przynajmniej pamiętać aby mieć także pierwiastek w liczniku
17 maj 14:45
Robert: Czy oryginał będzie wyglądał tak:
 1 7 1 
y(t)=−

1(t)+

(etcos4t+

etcos4t) ?
 3 3 4 
17 maj 21:54
jc:
1 1 

+

(7 cos t2 + 42 sin t2)et
3 3 
17 maj 22:23
Robert: a jeszcze chciałbym zapytać jak wyznaczono w liczniku (42)2 ?
17 maj 22:35