Suma cyfr
hipo: Znajdź największą liczbę naturalną n o tej własności,
że suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr dowolnej liczby n−cyfrowej jest liczbą jednocyfrową.
Mam jeszcze wskazówkę:
Jaka jest najmniejsza liczba o sumie cyfr nie będącej liczbą jednocyfrową?
16 maj 10:50
jojo: Nie istnieje taka liczba.
16 maj 10:59
Jerzy:
Co do wskazówki,to: 19
Treść zadania pogmatwana.Przepisz porządnie.
16 maj 10:59
16 maj 11:04
annabb: jaka pogmatwana.. bierzesz n=1234567 dodajesz cyfry 28 potem tego dodajesz 10 i jeszcze raz
dodajesz 1 i masz wynik i ooo jednocyfrowy
16 maj 11:08
Jerzy:
Wynik jednocyfrowy to 9. Np liczba 711000.... i dowolna liczba zer spełnia warunki zadania, a
takich liczb jest nieskończenie wiele:
16 maj 11:12
Jerzy:
Inaczej, suma cyfr takiej liczby może być co najwyżej równa 9 , czyli np. 711, 801,900
16 maj 11:17
hipo: @Jerzy
Czyli nie istnieje taka liczba.
Dzięki
16 maj 11:17
ABC:
nie zrozumieliście jednak treści tego zadania
tą liczbą ze wskazówki jest 19 , a z kolei najmniejszą liczbą której suma cyfr jest 19 , będzie
199,
czyli trzeba znaleźć liczbę cyfr najmniejszej liczby o sumie cyfr 199 i od tego odjąć 1
16 maj 12:01
Jerzy:
@ABC , podaj przykład jednej takiej liczby ( niekoniecznie największej )
16 maj 12:14
hipo: @ABC:
nie zrozumieliście jednak treści tego zadania
No właśnie, problem jest ze zrozumieniem treści zadania.
16 maj 12:17
ABC:
Jerzy podaję ci : dowolna trzycyfrowa spełnia warunki zadania
suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr dowolnej liczby trzycyfrowej jest liczbą jednocyfrową
ale czy n=3 jest największą liczbą o tej własności? raczej nie
16 maj 12:19
Jerzy:
Jeżeli przykładowo suma cyfr takiej liczby wyniesie 801 , to suma cyfr sumy cyfr takie liczby
wynosi:
8 + 0 + 1 = 9 , czyli jest liczbą jednocyfrową.
16 maj 12:21
ABC:
no wlasnie , a masz znalezć najmniejsze k o wlasnosci:
istnieje k−cyfrowa liczba o sumie cyfr sumy cyfr sumy cyfr dwucyfrowa
16 maj 12:23
Jerzy:
@ABC , a jeśli suma cyfr pewnej liczby wyniesie 128 , to suma cyfr tej sumy to 11, czyli wynik
dwucyfrowy.
16 maj 12:26
ABC:
innymi słowy liczba 19999999999999999999999 (jedynka i 22 dziewiątki) daje pierwszą sumę
199, drugą 19 a trzecią 10
i ma 23 cyfry , a wszystkie mniejsze od niej dadzą jednocyfrowy wynik
16 maj 12:28
Jerzy:
Ja to zrozumiałem inaczej, jeśli suma cyfr tej liczby to 199, to suma cyfr tej sumy to: 19,
czyli liczbadwucyfrowa,ale cyba źle zrozumiałem
16 maj 12:37
ABC: tam się sumuje trzy razy : suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr , przynajmniej ja tak to rozumiem
16 maj 12:42
Jerzy: Masz rację,bo przy moim toku rozumowania zadanie nie ma rozwiązania
16 maj 12:45
annabb: jak największa to chyba ta 1 powinna być ostatnia 99999999999999999999991
jeśli n zawiera 99 999 999 999 jedynek to jej suma to −> 99 999 999 999 −> 90 −> 9
16 maj 14:16
annabb: doczytałam...nie ma znaczenia kolejność cyfr

i nie chodzi o największą liczbę
16 maj 14:26
hipo: @ALL
Reasumując:
odpowiedź do tego zadania:
Największą liczbą naturalną o tej własności jest liczba n=22,
ponieważ suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr dowolnej liczby
22−cyfrowej jest liczbą jednocyfrową.
Natomiast suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr NIE KAŻDEJ liczby 23−cyfrowej jest liczbą
jednocyfrową.
Suma cyfr sumy cyfr sumy cyfr liczby składającej się z
jednej 1 z dwudziestu dwóch 9 (liczba 23−cyfrowa) to liczba dwucyfrowa (10).
Dziękuje wszystkim za pomoc w zrozumieniu treści tego zadania.
17 maj 13:34
ABC:
cieszy mnie że potrafiłeś sam dokonać podsumowania
17 maj 13:39