3 | a | b | c | ||||
≤ | + | + | ≤ 2 | ||||
2 | b+c | c+a | b+c |
⎧ | a+b>c | |
⎨ | b+c>a, | |
⎩ | c+a>b |
1 | 1 | 1 | ||||
9≤[(b+c)+(c+a)+(a+b)]*[ | + | + | ] , równość dla a=b=c | |||
b+c | c+a | a+b |
a | b | c | ||||
9 ≤ 2[ | + | + | +3] | |||
b+c | c+a | a+b |
3 | a | b | c | ||||
≤ | + | + | |||||
2 | b+c | c+a | a+b |
c | ||
Tak, jasne tam powinno być | ||
a+b |
a | b | c | |||
+ | + | < 2 , a tu już raczej nierówności w trójkącie by się | |||
b+c | c+a | a+b |
a | a | a | |||||||||||||||
= | < | ||||||||||||||||
b+c |
| (a+b+c)/2 |
a | b | c | 2a | 2b | 2c | ||||||
+ | + | < | + | + | = 2 | ||||||
b+c | c+a | a+b | a+b+c | a+b+c | a+b+c |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |