Critical Angle
Poprostupatryk: Sprawdzi ktoś wyprowadzenie równania? + VIDEO
zdjęcie:
https://zapodaj.net/images/a4a8a1faf20a7.png
wykres:
https://www.desmos.com/calculator/1pgvpq7rma, trzeba skopiować link bo nie wskoczy,
ale na rysunku jest wszystko opisane
wyprowadzam:
xo, mając za dane:
a, b, d, θ
Niech:
A=(0, a+b+r)
B=(0,b+r)
O=(d+x
o,a+b+r) |GO|=x
o |BO|=R' |DO|=R
C=(d+x
o,0) − punkt styku z przeszkodą
D=(d,r+b)
Okrąg o będzie miał równanie:
[x−(x
o+d)]
2+[y−(a+b+r)]
2=(R')
2
Oraz B=(0,b+r) należy do tego okręgu
| | d+xo | | d+xo | |
(xo+d)2+a2=(R')2 oraz tanθ= |
| ⇒ a= |
| |
| | a | | tanθ | |
oraz
R’=a+b+r
| | (a+b+r)2*tan2θ | |
(xo+d)2= |
| |
| | (tanθ)2+1 | |
Wyznaczam
r:
Trójkąt DEF ~ DGO
Bo ma katy wierzchołkowe oraz DEF = DGO (
ten warunek jest naciągany, nie ma tam idealnego
kąta prostego, raczej z obliczeń mi wychodzi ~89o. Dla dobra zadania, załóżmy
że oba trójkąty są podobne)
Zatem:
| DE | | DG | | r | | a | | ab | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ r= |
| oraz R=a+b |
| DF | | DO | | b | | R | | R | |
| | (a2+3ab+b2)*tanθ | |
xo= |
| −d |
| | √tan2θ+1*(a+b) | |
Mam równanie opisujące mi
xo używając tylko zmiennych
a, b, d, θ
Czy dobrze rozumuję? Mam nadzieję, że nie zrobiłem więcej błędów bo siedzę nad tym cały dzień
Dla ciekawskich interesujących się po co mi to mam video
https://www.dailymotion.com/video/x7txvrx
Początkowo wyprowadziłem równanie dla punktu D, ale na animacji widać, że to punkt B dalej
odsunięty od środka osi obrotu może wcześniej zahaczyć o przeszkodę.
Dzięki za pomoc
Poprostupatryk: Treści nie ma, sam stworzyłem takie rachunki na poczet swojego projektu.
Myślałem, że jasno rozpisałem

Dałem przykładowy rysunek i wideo projektu