równanie/sinusy
Jokur: Witam, proszę o sprawdzenie rozwiązania:
sinx+sinπ6=sin(x+π6)
sin(x+π6)−sinx=12
2cos(x+π12)sinπ6=12
cos(x+π12)=12
x+π12=π3+2kπ v x+π12=23+2kπ, k∊C
x=π4+2kπ v x=712π+2kπ
15 maj 20:59
Poprostupatryk: W 3 linijce : sinπ12 zamiast sinπ6
15 maj 22:18
Mila:
Błąd , w trzeciej linijce powinno być:
| | π | | π | | 1 | | π | |
2cos(x+ |
| )*sin |
| = |
| i jest kłopot z sin |
| |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 12 | |
Inaczej spróbuj
do lewej zastosuj wzór na różnicę sinusów
15 maj 22:22
PW: Uwaga po przedostatniej linijki:
| | 2π | | π | | 5π | |
Nie |
| , ale 2π− |
| czyli |
| (spojrzyj na wykres) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
15 maj 22:27
PW: Nie sprawdzałem wcześniejszych przekształceń, odniosłem się tylko do przedostatniej linijki
Jokura.
15 maj 22:35
Jokur: Dziękuję wszystkim za pomoc
19 maj 16:11
Jokur: Mila Liczę i liczę i nie może mi wyjść tym sposobem. Mogłabyś rozwinąć swoją myśl jak to
dalej przekształcić?
19 maj 17:27
fil: | | x | | π | | x | | x | | x | |
2cos( |
| + |
| )cos |
| = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
19 maj 18:01
Jokur: fil skąd to się wzięło? To jest rozwinięcie tego co zaproponowała Mila?
19 maj 18:41
Mila:
| | π | | π | |
sin(x+ |
| )−sin |
| =sinx⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | x | | π | | x | | x | | x | |
2cos( |
| + |
| )*sin |
| −2sin |
| *cos |
| =0⇔ |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | | π | | x | |
sin |
| *(cos( |
| + |
| )−cos |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
| | x | | x | | π | | x | |
sin |
| =0 lub cos( |
| + |
| )=cos |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | |
Teraz dokończ
19 maj 20:34
Jokur: Dziękuję bardzo, ja cały czas próbowałem wszystko sprowadzić do funkcji trygonometrycznych
kąta x, a tu trzeba było zamienić sinx na sin(2*
x2) i dlatego mi nie wyszło
20 maj 12:43
Mila:
Zapamiętaj wzór:
sin2x=2 sinx *cosx
dlatego:
20 maj 18:38