Funkcja kwadratowa
Maciu: podaj współrzędne wierzchołka paraboli bez obliczania wyróżnika funkcji kwadratowej
a) y=−3x2+x−12
b) y=(√2−1)x2−√2x+1
z góry dzięki za pomoc
27 lut 14:15
fikuś: sprowadz do postaci kanonicznej
y=−3(x2+22x+14)−14−12=−3(x+12)2−34
27 lut 14:20
fikuś: p=−o.25 q= −0.75
27 lut 14:22
fikuś: błędy rachunkowe
27 lut 14:22
fikuś: mam problemy z zapisywaniem
27 lut 14:24
Maciu: sorry, ale to jest źle
nie możesz sobie tej 3 wziąć przed nawias bo ona tyczy się tylko x2 a nie całego tego
wyrażenia
27 lut 14:25
fikuś: trzeba
y=−3(x2−26x+136)+336−12
y=−3(x−16)2−1536
27 lut 14:42
fikuś: uf nie umię zap[isywać
27 lut 14:42
Bogdan:
y = ax
2 + bx + c, wierzchołek paraboli W = (x
w, y
w)
I sposób: y
w = f(x
w)
| | b | |
II sposób: yw = c + |
| * xw |
| | 2 | |
III sposób: y
w = c − a * x
w2
27 lut 15:21
27 lut 15:23
edi: Noah: Bez obliczania wyróżnika funkcji kwadratowej
27 lut 15:24
Noah: aha sry xD
27 lut 15:24
fikuś: Masz zrobione DOBRZE
27 lut 16:02