Dla jakich wartości parametru m proste przecinają się w drugiej ćwiartce układu
Madelaine : Dla jakich wartości parametru m proste (podaję niżej) przecinają się w drugiej ćwiartce układu
współrzędnych?
Z materiałem jestem w lesie i kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
(m−1)x+my=4
mx+(m−1)y=2
15 maj 19:11
ABC:
wyznaczniki były?
15 maj 19:27
Madelaine : Były
15 maj 19:51
Madelaine : Okej spróbuję wyznacznikami
15 maj 19:52
Jerzy:
To zacznij od ich policzenia.
15 maj 19:53
Madelaine : | | 2m−4 | | −2m−2 | |
Wyszło x= |
| i y= |
| |
| | 2m+1 | | 2m+1 | |
Co dalej?
15 maj 20:14
annabb: skoro II ćwiartka to x<0 i y>0
15 maj 20:16
Madelaine : Wiem
15 maj 20:17
annabb: no to wstaw i licz
15 maj 20:18