Liczby p i q są pierwiastkami równania
czarniecki: Liczby p i q są pierwiastkami równania x2 − 40x + 8 = 0 . Wykaż, że wartość wyrażenia 3√p+
3√q jest liczbą naturalną.
15 maj 18:46
ICSP: Niech t oznacza 3√p + 3√q
Wtedy
t3 = p + q + 33√pqt
Podstaw ze wzorów Viete'a i wylicz t.
15 maj 18:49
czarniecki: Przecież t3, to będzie p+q+33√p23√q+33√p3√q2+q
15 maj 19:39
czarniecki: bez tego q na końcu
15 maj 19:39
czarniecki: Wychodzi 40+6t
15 maj 19:42
Adamm:
ale 33√p2q+33√pq2 = 33√pqt
15 maj 19:43
czarniecki: 33√pqt, to będzie 3*2*(3√p+3√q). Co mi to daje
15 maj 19:45
Adamm:
t3 = 40+6t
spróbuj znaleźć t
15 maj 19:49
Mila:
x1=20−14√2=(2−√2)3
x2=20+14√2=(2+√2)3
3√(2−√2)3+3√(2+√2)3=4
15 maj 19:52
czarniecki: ok, t =4, dzięki
15 maj 19:53
PW: | | p+q | |
3√p+3√q = |
| |
| | (3√p+3√q)2−33√pq | |
Dla skrócenia zapisu
− masz to samo co u
ICSP
15 maj 20:01