ciagi
dzejbi: | | 3x | |
Liczby log |
| ,logx,log(x−2) tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Oblicz x. |
| | x−4 | |
no to z własności ciągu arytmetycznego:
2logx=log3x−log(x−4)+log(x−2)
i teraz pytanie czy mogę tu "ściągnąć" logarytm z tych wyrażeń jeśli mają taką samą podstawę?
i jak takie coś się robiło ,jakie warunki muszą być zachowane?
w odp x=6
15 maj 18:29
ICSP: Ustal dziedzinę.
log(x2) + log(x−4) = log(3x) + log(x−2)
log[x2(x−4)] = log[3x(x−2)]
x2(x−4) = 3x(x−2)
x(x−4) = 3(x−2)
(x − 2 + 2)(x − 2 − 2) = 3(x−2)
(x−2)2 − 4 = 3(x−2)
t = x − 2
t2 − 4 = 3t
t2 − 3t − 4 = 0
t = −1 v t = 4
x = 6
15 maj 18:44
dzejbi: Zrobiłem tak:
loga
c=b
a>0
a≠1
x≠4 ==> x>0
x≠1
x≠4
| | log{3x}{x−4}+log(x−2) | |
logx= |
| ||*2 |
| | 2 | |
| | 3x2−6x | |
2logx=log( |
| ) || :log |
| | x−4 | |
| | 3x2−6x | | x2(x−4) | |
x2= |
| − |
| |
| | x−4 | | x−4 | |
| | 3x2−6x−x3+4x2 | |
0= |
| ||* x−4 , x≠4 |
| | x−4 | |
−x
3+7x
2−6x=0
−x(x
2−7x+6)=0
x=0 v x
2−7x+6=0
Δ
x=(−7)
2−4*1*6=49−24=25
√Δx=5
x∊{6} bo x=0 i x=1 nie nalezy do dziedziny
czy mój sposób też jest poprawny? nie jestem pewny czy mogę tak podzielić przez logarytm
15 maj 18:56
ICSP: po opuszczeniu logarytmów masz dodatkowe x2.
Reszta dobrze.
Nie wiem tylko dlaczego uwielbiasz się tak bawić z ułamkami.
15 maj 19:00