pierwiastki wielomianu
MalWas:
Oblicz liczbę pierwiastków rzeczywistych wielomianów
a) x4+x3+x+1
b) x4−4x+2
i oszacuj te pierwiastki z dokładnością do 0,5.
15 maj 16:46
PW: a)
x3(x+1) + (x+1) = (x+1)(x3+1) = (x+1)(x+1)(x2−x+1) i po robocie.
15 maj 20:10
Minato:
b)
w(x)=x4−4x+4
w'(x)=4x3−4 >0 ⇔ x > 1, zatem
w rośnie dla x >1 oraz malej dla x<1
w(1)= −1
Z własności Daroboux i monotoniczności wynika, że mamy 2 miejsca zerowe.
Jeden w przedziale (−∞, 1), a drugi (1, +∞)
15 maj 20:29
Minato:
co więcej, możemy stwierdzić, że
w(0) = 2 > 0 oraz w(1)=−1 <0, zatem pierwiastek jest w przedziale (0, 2)
w(1) =−1 <0 oraz w(2)=10 > 0, zatem pierwiastek jest w przedziale (1, 2)
Przybliżeń szukaj np. za pomocą metody połowienia
15 maj 20:32
PW: b) Dla x ≤ 0
x
4 − 4x + 2 > 0
w sposób oczywisty. Nie ma pierwiastków niedodatnich.
Z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną
x
4 + 2 ≥ 2
√x4•2 = 2
√2x
2
Z kolei nierówność dla dodatnich x
2
√2x
2 > 4x
x >
√2
jest prawdziwa dla wszystkich x >
√2. Prawdziwa jest więc nierówność
x
4 + 2 > 4x
czyli
x
4 − 4x + 2 > 0
− nie ma pierwiastków większych od
√2.
Jeżeli więc pierwiastki istnieją, to należą do przedziału (0,
√2).
w(1) = −1, w(
√2) = 6 − 4
√2 > 0, a więc jeden z pierwiastków x
1 znajduje się między 1 a
√2
1 < x
1 <
√2.
Przyjęcie przybliżenia
jest dostarecznie dokładne, błąd nie przekracza połowy długości przedziału, która jest mniejsza
A drugiego pierwiastka poszukaj sam.
15 maj 21:44
Mariusz:
x
4−4x+2
Tutaj współczynnik przy x
3 jest równy zero więc wygodnie będzie do rozłożyć
używając współczynników nieoznaczonych
(x
2−px+q)(x
2+px+r)=x
4−4x+2
x
4+px
3+rx
2−px
3−p
2x
2−prx+qx
2+pqx+qr=x
4−4x+2
x
4+(q+r−p
2)x
2+(pq−pr)x+qr=x
4−4x+2
x
4+(q+r−p
2)x
2+p(q−r)x+qr=x
4−4x+2
q+r−p
2=0
p(q−r)=−4
qr=2
q+r=p
2
4qr=8
4qr=8
p
6−8p
2−16=0
z=p
2
z
3−8z−16=0
z=u+v
z
3=(u+v)
3
z
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
z
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
u
3+v
3+3uv(u+v)−8(u+v)−16=0
u
3+v
3−16+(u+v)(3uv−8)=0
u
3+v
3−16=0
(u+v)(3uv−8)=0
u
3+v
3−16=0
3uv−8=0
u
3+v
3=16
u
3+v
3=16
| | 72−√3648 | | 72+√3648 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 9 | | 9 | |
| | 216−3√3648 | | 216+3√3648 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 1 | |
z= |
| (3√216−3√3648+3√216+3√3648) |
| | 3 | |
| | 1 | |
z= |
| (33√216−3√3648+33√216+3√3648) |
| | 9 | |
| | √3 | |
p= |
| √3√216−3√3648+3√216+3√3648 |
| | 3 | |
(x
2−px+q)(x
2+px+r)=x
4−4x+2
16 maj 06:01