pierwiastki wielomianów
MalWas:
Rozwiąż równanie:
a) x3−3x2+6x−2=0
b) x3+9x+2=0
c) x3−13x+12=0
d) x3+6x2+6x−2=0
15 maj 16:43
Poprostupatryk: c) jest łatwe, zauważ że dla x=1 wielomian f(x) =0, to znaczy że dzieli się przez
dwumian p (x−1) wykonujesz dzielenie schematem Hornera albo tabelką
a potem rozwiązujesz równanie kwadratowe
15 maj 18:36
Mariusz:
d)
x3+6x2+6x−2=0
(x+2)3=x3+6x2+12x+8
(x+2)3−6(x+2)=(x3+6x2+12x+8)−6(x+2)
(x+2)3−6(x+2)=x3+6x2+6x−4
(x+2)3−6(x+2)+2=x3+6x2+6x−2
(x+2)3−6(x+2)+2=0
y3−6y+2=0
y=u+v
y3=(u+v)3
y3=u3+3u2v+3uv2+v3
y3=u3+v3+3uv(u+v)
u3+v3+3uv(u+v)−6(u+v)+2=0
u3+v3+2+3(u+v)(uv−2)=0
u3+v3+2=0
3(u+v)(uv−2)=0
u3+v3=−2
uv=2
u3+v3=−2
u3v3=8
t2+2t+8=0
Trójmian kwadratowy nie ma pierwiastków rzeczywistych więc dalsze postępowanie
zależy od tego czy miałeś wprowadzone liczby zespolone
Jeżeli miałeś wprowadzone liczby zespolone
to możesz kontynuować rozwiązywanie tym sposobem
a jeśli nie to zauważ że postać równania przypomina wzór na funkcje trygonometryczne
cosinus bądź sinus kąta potrojonego
15 maj 19:10