Udowodnij, że jeżeli α+β+γ=π,
czarniecki: Udowodnij, że jeżeli α+β+γ=π, to sin2sin2β+sin2γ=4sinαsinβsinγ
15 maj 15:01
ABC:
źle przepisane
15 maj 15:09
Minato:
Jakiś czas temu to rozwiązywałem na forum.
15 maj 15:10
czarniecki: Zgubił mi się plus. sin2+sin2β+sin2γ powinno być
15 maj 15:11
15 maj 15:11
ABC:
sin2A + sin 2B +sin2C = 2 sin(A+B)cos(A−B) + 2sinC cosC =2sinC cos(A−B)+2sinC cosC =2sinC
(cos(A−B) + cos C) =2sin C(cos(A−B) − cos(A+B) ) = 2sinC . 2sin A sin B =4 sinA sin B sin C
15 maj 15:12
Jerzy:
I chyba zgubił ci się kąt.
15 maj 15:12