mnożenie obustronne równania przez niewiadomą x
roback: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego nie można tego równiania pomnożyć obustronnie przez x ?
| x2+x | |
| =0 przy x różnym od zera |
| x | |
15 maj 14:21
Jerzy:
A kto powiedział,że nie można ? Tylko po co ?
15 maj 14:22
ABC:
jeżeli założysz x różny od zera to możesz pomnożyć obustronnie
15 maj 14:22
Jerzy:
Założenie: x ≠ 0
Kiedy ułamek ma wartość zero ?
15 maj 14:23
roback: Kurcze, faktycznie. Teraz to widzę. Sugerowałem się tym, że przy pomnożeniu obustronnie
wychodził
mi x równy zero albo 1, a przy wyłączeniu wspólnego czynnika w liczniku i po skróceniu x
wychodził 1.
A zapomniałem, że przecież x=0 nie należy do dziedziny eeech.
15 maj 14:33
Jerzy:
x2 + x = 0 ⇔ x(x + 1) = 0 ⇔ x = 0 (odpada ) lub x = −1.
Skąd masz wynik x = 1 ?
15 maj 14:36
roback: Sorki, to z pośpiechu. Zjadłem minusa.
15 maj 14:38