Rozwiąż równanie
Naleśnik: | x+1 | | 1 | | x+1 | |
| − |
| = |
| |
| 2(x+5) | | 25−x2 | | 2x2−10x | |
15 maj 13:53
salamandra: Przenieś wszystko na jedną stronę, sprowadz do wspólnego mianownika na początek
15 maj 13:58
Naleśnik: | 1(5−x)(2x2−10x)−(x+1) | |
| =0 |
| 2(x+5)(5−x)(2x2−10x) | |
To będzie tak? Chyba robię coś źle..
15 maj 14:05
annabb: 2x2−10x =2x(x−5)=−2x(5−x) więc tylko −x jest Ci potrzebny do wspólnego
15 maj 14:07
Naleśnik: okej super dzięki
15 maj 14:08
Naleśnik: | | −5x+x2 | |
Utknęłam na |
| nie wiem czy w ogóle to dobry wynik.. |
| | 2x3−50x | |
15 maj 14:54
Jerzy:
A co się stało z równaniem ? Gdzie rozwiązanie ?
15 maj 14:55
Naleśnik: ah no tak to wyżej = 0
15 maj 15:03
Naleśnik: Ale to i tak bez sensu a nie wiem co zrobić dalej
15 maj 15:04
Jerzy:
Pomijam obliczenia, ale jeśli są poprawne,to: −5x + x2 = 0 ⇔ x(x − 5) = 0 ⇔
x = 0 lub x = 5 ( odpada ). Teraz postaw x = 0 to wyjściowego równania i sprawdź.
15 maj 15:07
Jerzy:
Upss ... x = 0 , też "odpada" , więc wszystko jest do d....
15 maj 15:09
Naleśnik: | | 5 | |
W odpowiedziach jest x=(− |
| ) więc coś poszło nie tak w obliczeniach |
| | 9 | |
15 maj 15:19
salamandra: Na pewno dobrze przepisałeś?
15 maj 16:17
Mila:
Popraw równanie.
15 maj 20:51