Twierdzenie sinusów
ewa: Dlaczego w takim prostym przykładzie twierdzenie sinusów nie działa? Chciałem sprawdzić czy da
się obliczyć długość promienia z tw. Sinusów ale działa tylko dla przeciwprostokątnej, a dla
reszty np. dla przyprostokątnej ( na zdjęciu) już nie działa.
https://imgur.com/a/A4rbQBt ( zdjęcie przykładu)
15 maj 13:39
fil: bo ten trojkat nie dziala
15 maj 13:42
15 maj 13:46
Marchew: Robię sobie zadania powtórkowe do matury i nie mogę tego rozgryźć
15 maj 13:47
salamandra: | | 1 | | 3 | |
sin30= |
| , a na twoim rysunku sin30= |
| |
| | 2 | | 5 | |
15 maj 13:47
Jerzy:
Dlatego,że w tym trókącie masz złe kąty.
Np: sin 30 = 1/2 , a w twoim 3/5
15 maj 13:48
Marchew: Aaaaa no rzeczywiście. Z automatu jak widzę trójkąt 3 4 5 to odpala mi się i informacja że
to.musi być trójkąt 30 60 9 dzięki za wyjaśnienie
15 maj 13:49