stereometria
fil: Czworo´scian foremny przeci ˛eto płaszczyzn ˛a π styczn ˛a do kuli wpisanej w ten czworo´scian
(tzn. kuli stycznej do wszystkich ´scian czworo´scianu) oraz równoległ ˛a do jednej ze ´scian
czworo´scianu. Oblicz stosunek obj ˛eto´sci brył, na które płaszczyzna π podzieliła czworo−
´scian
15 maj 13:38
Minato:
Znowu kopiuj wklej i nawet poprawić się nie chce.
15 maj 13:54
Layla:

| | a√3 | |
H−wysokość czworościanu−SE H= |
| |
| | 3 | |
Z przekroju ΔDCS:
ΔFSO~ΔDES
OF=promień− R
Niech G będzie punktem stycznym płaszczyzny z okręgiem
SG=x=H−2R
| | 1 | |
k3= |
| →stosunek objętości "małego ostrosłupa" do czworościanu |
| | 8 | |
Niech:
V−objętość czworościanu
V1− objętość "małego" ostrosłupa
Vf− objętość ściętego ostrosłupa Vf=V−V1
15 maj 14:46