Indukcja matematyzna
Michał: Hej, mam problem z 1 z zadań, trzeba udowodnić że liczba 11
n−4
n jest podzielna przez 7 dla
wszystkich n ∊ P
dla n=2
mam 7
2−4
2=105 a 105 mod 7 = 0, czyli gra
ogólne założenie jest żę
11
n−4
n jest podzielne przez 7 dla n parzystych
a teza brzmi
11
n+1−4
n+1 także bedzie podzielne (choć zastanawiam się skoro n ma być parzyste to czy
nie powinno być n+2)
Tylko co dalej... szczerze nie widzę na to jakiegoś sensownego rozwiązania, sprawdziłem sobie
cechy podzielnośći przez 7, ale hmmn nie wydają się zbyt pomocne − by z nich skorzystać
potrzebuję znać całą liczbę.

Prosiłbym o pomoc − inspiracje, jakiś link jak podchodzić do takich zadań albo rozwiązanie bym
mógł je przeanalizować.
Pozdrowionka!
15 maj 12:57
Minato:
11 ≡ 4 (mod 7), zatem
11n ≡ 4n (mod 7)
11n − 4n ≡ 0 (mod 7), zatem 7|11n−4n
15 maj 12:59
Minato: a co to zbiór P?
15 maj 13:06
Bogdan:
Korzystamy z wzoru skróconego mnożenia:
an − bn = (a − b)(an−1 + an−2b + an−3b2 + ... + bn−1)
Przykład: a5 − b5 = (a − b)(a4 + a3b + a2b2 + ab3 + b4)
W tym zadaniu: 11n − 4n = (11 − 4)(11n−1 + 11n−2*4 + ... + 4n−1) = ...
15 maj 13:12
Michał: @minato
Wydaje mi się że chodzi o liczby parzyste =) w treści zadania pisze n∊
P
@Bogdan
Supcio dzięki gro i bucy:
11
n−4
n=(11−4)(11
n−1+11
n−2*4+11
n−3*4
2+...+4
n−1)=7*(−||−)
=) Dziękuju bardzo za wasz czas <3 rozumiem wszystko
15 maj 13:18