W okrąg dany równaniem: x2+y2+4x−4y−1=0 wpisano trójkąt równoramienny. Podstawa tego trójkąta
zawiera się w prostej o równaniu k: y=−x−3. Oblicz pole trójkąta.
l: y=x+4 (proste l i k przecinają się pod kontem prostym)
A(−2;−1)
B(−5;2)
C(0;4)
|AB|=3√2
| 7√2 | ||
H= | ||
| 2 |
| 9+9√2 | 9√2−9 | |||
Jednak w odpowiedziach mam, że pole wynosi | lub | |||
| 2 | 2 |
x2+y2+4x−4y−1=0
(x+2)2+(y−2)2=9
S(−2, 2), r=3
A = (−2, −1) B = (−5, 2)
| −2+(−5) | −1+2 | −7 | 1 | |||||
Środek odcinak AB ma współrzędne S = ( | , | ) = ( | , | ) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 1 | 7 | ||
= − | +b ⇒ b=4 ⇒ y=x+4 | ||
| 2 | 2 |
| 9 | ||
(x+2)2= | ||
| 2 |
| 3√2 | 3√2 | |||
x+2 = | lub x+2 = − | |||
| 2 | 2 |
| 3√2−4 | −3√2−4 | |||
x = | lub x = | |||
| 2 | 2 |
Jeśli dane są: a, R to: c = √ R2 − a2 i d = R − c
Pola trójkątów: PABC = a*(R + c), PABD = a*d.
| 3 | ||
W tym zadaniu: a = | √2, R = 3 | |
| 2 |