Wyznacz zbor A' B' A/B
Joanna: A=×eR : √ ×2−6+9>2
B= xeR: I3x+6I <12
15 maj 10:40
Joanna: Przed 12 w ostatnim przykladzie zamiar <to ma być ≤
15 maj 10:41
getin:
A
√x2−6x+9 > 2
|x−3| > 2
x − 3 > 2 lub x − 3 < −2
x > 5 lub x < 1
x ∊ (−∞; 1) ∪ (5; +∞)
B
|3x+6| < 12 |:3
|x+2| < 4
x+2 < 4 i x+2 > −4
x < 2 i x > −6
x ∊ (−6; 2)
A' = <1;5> (dopełnienie zbioru A)
B' = (−∞; −6> ∪ <2; +∞)
A \ B = (−∞; −6) ∪ (5; +∞) − w tym przypadku ze zbioru A wycinasz B. To co zostaje, to A \ B
15 maj 10:43
getin:
to jeśli w B ma być ≤
wówczas zamiast x ∊ (−6; 2) będzie x ∊ <−6; 2>
oraz B' będzie takie:
B' = (−∞; −6) ∪ (2; +∞)
15 maj 10:45
Joanna: Dziękuję
15 maj 10:48