kompletnie tego nie rozumiem
matek:

Punkty ABCDEFGH dziela okrąg na 8 równych łuków.Miara kąta GAD zaznaczonych na rysunku jest
równa?
27 lut 13:49
fikuś: zależność między kątem wpisanym i środkowym
27 lut 14:01
matek: a gdzie to moge znalezc bo nie wiem
27 lut 14:02
fikuś: kąGOE=360:8=40
kątGOD=3*40=120
kątGad =60
27 lut 14:05
Bogdan:

Zastosuj twierdzenie o kącie wpisanym i środkowym opartych o ten sam łuk.
27 lut 14:05
fikuś: sory nie potrafię tu zapisywać
27 lut 14:06
fikuś: jak Wy robicie te piękne rysunki i zapisy?
27 lut 14:07
Bogdan:
α ≠ 60
o
27 lut 14:07
fikuś: tak oczywiście pomyłka w obliczeniach.Nie mogę poradzić sobie z tymi zapisami
27 lut 14:11
domin: | 360 | |
| = 45  |
| 8 | |
27 lut 14:12
matek: i to tylko tyle takie krótkie
27 lut 14:16
Bogdan:
Do
fikuś − obok (z lewej strony) zapoznaj się z instrukcją
wpisz a otrzymasz,
kliknij w
Kliknij po więcej przykładów, nad polem tekstowym jest pasek z dodatkowymi
symbolami, są tu np. α, π, ≤, ⇒, a także dwa przyciski:
inne oraz
rysuję
− kliknij w nie.
27 lut 14:17